3. 5. 2025   |   svátek má Alexej
 

Špaldový koláč s jablky a tvarohem

Název Množství a jednotka
špaldová mouka 2 hrnky
vejce 2 ks
bílý jogurt 2 ks
mléko 1/2 hrnku
rostlinný olej 1/2 hrnku
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření:
Mamut :-)



Postup
Žloutky smícháme s cukrem, přidáme 2 bílé jogurty (po 150 g), 1/2 hrnku mléka, 1/2 hrnku oleje a postupně přisypeme 2 čtvrtlitrové hrnky špaldové mouky smíchané s práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka jej vmícháme do těsta.
Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.

Připravíme si tvarohovou náplň - 1 tvaroh smícháme s 1/2 kelímku šlehačky a 2 vrchovatými lžícemi moučkového cukru.
V další misce si nachystáme drobenku ze 6 lžic špaldové hladké mouky, 2 lžic moučkového cukru a 50g másla.

Na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech nalijeme těsto, navršíme nastrouhaná jablka, rovnoměrně posypeme skořicovým cukrem a opatrně pomocí stěrky naneseme tekutou tvarohovou směs.. Koláč posypeme drobenkou a upečeme do růžova při teplotě 180° cca 35 - 40 minut.

Tip:
Pokud nechcete péct z celého množství špaldové mouky, můžete půl hrnku nahradit polohrubou, u drobenky dát 4 lžíce špaldové a 2 lžíce hladké mouky.
Buchtu lze upéct i z kompotovaného ovoce, v tom případě je lepší místo mléka použít šťávu z kompotu.


 


RECEPTY

Kančí se šípkovou omáčkou

Postup: Kančí maso - plecko, kýtu nebo hřbet očistíme, odblaníme, ostrým nožem uděláme... zobrazit recept

RECEPTY

Kapustové karbanátky

Postup: Kapustu očistíme, odkrojíme košťál a nakrájíme na menší kousky. Můžeme použít... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí maso s rokfórovou omáčkou

Postup: Kuřecí nebo krůtí maso nakrájíme na tenké nudličky a na oleji v hlubší pánvi... zobrazit recept

RECEPTY

Dušené telecí maso (Veal stew) v kedlubnách

Postup: Telecí maso nakrájíme na kostky. Ve větším kastrolu rozehřejeme olej s máslem a... zobrazit recept

RECEPTY

Svíčková na smetaně

Postup: Hovězí maso očistíme, odblaníme a prošpikujeme slaninou - do masa nožem... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Jak napravit...

Povedlo se nám přesolit? Omáčky - záleží, jakou omáčku děláme. Smetanové zředíme mlékem s troškou mouky, smetanou, žloutkem rozmíchaným v trošce mléka nebo najemno nastrouhaným syrovým bramborem, omáčku pár minut ještě povaříme.... zobrazit článek

RESTAURACE

U Coufalů

Jsme známí hlavně stálou nabídkou tvarůžkových specialit. Naše restaurace je...